divendres, 29 de gener del 2010

Reflexionar

Sembla que vivim en un gran programa de televisió en el que hem de donar constantment espectacle per pujar l'audiència; hem de ser divertits, originals, controvertits i no tenen cabuda els seriosos, els compromesos, els respectuosos.

Sembla ser que no està de moda reflexionar, amb més o menys profunditat, sobre els temes que ens ocupen i preocupen ni contrastar opinions; és millor la frivolitat i la lleugeresa quan no l'escàndol per alguna declaració per a generar expectació. És impossible que et donin l'oportunitat d'explicar la teva opinió o el teu posicionament sobre un tema perquè tot ha d'anar ràpid, i hem de donar opinió "en calent", donant valor de categoria a l'anècdota, sense assimilar l'esdeveniment, fent tant important l'operació estètica d'una pseudofamosa com qüestions sobre les que pivota la nostra convivència, la democràcia, o l'estat del benestar, de tal manera que passem de parlar d'immigració a la energia nuclear o la cadena perpètua successivament sense escoltar-nos els uns als altres i sense donar arguments.

Estaria bé deixar d'actuar "sentar càtedra" sobre qualsevol tema sobre tot quan li dediquem el mateix temps de reflexió que el que dediquem a fer un cafè.