dijous, 20 d’octubre de 2011

Compromís real

Acabem de passar la Festa Major i encara tenim a la retina la imatge de l'anxaneta aixecant la mà a dalt de tot del castell a la Pl. de la Vila, el somriure provocat pels grups d'animació, o les llums i la colla d'amics a qualsevol dels concerts.

Transitem per una tardor estranya i ens trobem a les portes d'un procés electoral per decidir qui governarà Espanya els propers quatre anys. Unes eleccions que tenen lloc, com les últimes autonòmiques o municipals, en uns moments difícils per l'economia arreu, en els que fan falta solucions a escala global, en els que necessitem consciència col·lectiva de país i responsabilitat per afrontar els reptes que es presenten. Uns moments que no haurien de servir com a excusa, com està passant a Catalunya, per provocar més injustícia social i augmentar les desigualtats.

Fa gairebé un any que governa CiU amb el recolzament del PP i, mentre quan era a l'oposició, exigia al Govern d'Entesa més despesa i baixades d'impostos i taxes, ara sembla que només manté la preocupació per les segones, i no deixa d'aplicar retallades, que fa de manera lineal, injusta i ineficient, als serveis que igualen i donen oportunitats a les persones (salut, educació, serveis socials).

D'altra banda el PP clama ara perquè sortim de la crisi plegats mentre en aquests anys han estat negant qualsevol acord al govern per adoptar mesures, perquè pensen que quan pitjor estigui el país millor per ells, més redit electoral. Inclús han posat en entredit les possibilitats de l'economia del país generant incertesa portes endins i enfora.

No és moment per demanar projectes irreals, ni de multiplicar serveis que difícilment es mantinguin, però tampoc de retallar qüestions bàsiques, és moment pel compromís, per buscar complicitats i desenvolupar estratègies que ens ajudin avançar.